Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΕΝΟΤΗΤΑ  38η

Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ    σελ. 105-107

 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΩΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1920  →

Η ελληνική διοίκηση της Μικράς Ασίας →
__ Ο Αριστείδης Στεργιάδης διορίστηκε ύπατος αρμοστής (γενικός διοικητής) στη Σμύρνη με την εντολή να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους κατοίκους. Η πιστή εφαρμογή της εντολής αυτής τον έκανε αντιπαθή στον ελληνικό πληθυσμό. Η ελληνική διοίκηση ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εκπαίδευση, την οικονομία, την υγεία και την επανεγκατάσταση των προσφύγων.

Οι επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού έως το καλοκαίρι του 1920 →
__ Ο ελληνικός στρατός κατέλαβε αρχικά τη Σμύρνη και την ενδοχώρα της (Μάιος 1919).
__ Επειδή όμως οι ελληνικές δυνάμεις δέχονταν τουρκικές επιθέσεις, ο Βενιζέλος πήρε την άδεια από τις δυνάμεις της Αντάντ να επεκτείνει την ελληνική ζώνη. Έτσι, ο ελληνικός στρατός, αφού κατέλαβε την Ανατολική Θράκη (άνοιξη 1920), διείσδυσε στη Μικρά Ασία σε βάθος 100-150 χιλιομέτρων (καλοκαίρι 1920).


Η απόρριψη της συνθήκης των Σεβρών από τον Κεμάλ 
__ Ο σουλτάνος δέχτηκε τη συνθήκη των Σεβρών, την απέρριψε όμως ο Κεμάλ. Στο μεταξύ το τουρκικό εθνικό κίνημα αντίστασης ενισχυόταν.

Οι εκλογές του 1920 και η επάνοδος του Κωνσταντίνου →
__ Το καλοκαίρι του 1920 ο Βενιζέλος δέχεται δολοφονική επίθεση στο Παρίσι, ενώ ως αντίποινα δολοφονήθηκε στην Αθήνα ο αντιβενιζελικός Ίων Δραγούμης.
__ Ο Βενιζέλος προκήρυξε εκλογές και τις έχασε, γιατί α. ο κόσμος είχε κουραστεί από τους συνεχείς πολέμους και β. γιατί πέθανε αιφνιδιαστικά ο βασιλιάς Αλέξανδρος μετατρέποντας τις εκλογές σε άτυπο δημοψήφισμα για την επιστροφή ή όχι στην Ελλάδα του εξόριστου Κωνσταντίνου.
__ Ο Βενιζέλος έφυγε στο εξωτερικό και η νέα κυβέρνηση, με νόθο δημοψήφισμα επανέφερε τον Κωνσταντίνο στο θρόνο.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΩΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1922 

Διπλωματικές επιτυχίες του τουρκικού κινήματος αντίστασης →

__ Ο ερχομός του βασιλιά έδωσε την ευκαιρία στους συμμάχους της Αντάντ να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα.
__ Έτσι ο Κεμάλ μπόρεσε και υπέγραψε συμφωνίες (1921) με τους Σοβιετικούς, τους Γάλλους και τους Ιταλούς. Μόνο οι Άγγλοι, σε διπλωματικό κυρίως επίπεδο, βοηθούσαν τους Έλληνες.



Οι εξελίξεις έως τον Αύγουστο του 1922 →

__ Η νέα κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της, συνέχισε τον πόλεμο επεκτείνοντας συνεχώς τη ζώνη των επιχειρήσεων. Έτσι, το καλοκαίρι του 1921 ο ελληνικός στρατός έφτασε στον ποταμό Σαγγάριο, κοντά στην Άγκυρα, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει στη γραμμή Εσκί Σεχίρ, Κιουτάχεια, Αφιόν Καραχισάρ.
__ Το 1922 βρήκε τον Κεμάλ ενισχυμένο στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά και τους Έλληνες με οικονομικά προβλήματα και εσωτερικές έριδες (Δημοκρατικό Μανιφέστο) .
__ Στις 13 Αυγούστου 1922 το ελληνικό μέτωπο έσπασε. Στις 27 οι κεμαλικοί μπήκαν στη Σμύρνη, η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες και οι Έλληνες και οι Αρμένιοι κάτοικοί της στη σφαγή. Έτσι ξεκληρίστηκε ο μικρασιατικός ελληνισμός.