Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

 ΕΝΟΤΗΤΑ  23η
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
σελ. 69-71


ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
v           Η ΧΩΡΑ 

__ Η έκταση της Ελλάδας ήταν μικρή παρά τη διεύρυνση των συνόρων ως το 1881.
__ Ο πληθυσμός της (750.000 το 1830) αυξανόταν σε όλο το 19ο αιώνα.

v           Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  

__ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ήταν ο κύριος τομέας της ελληνικής οικονομίας.
__ Εθνικές γαίες (ή εθνικά κτήματα Ανέρχονταν σε 5.000.000 στρέμματα. Πολλές απ’ αυτές καταπατήθηκαν και όσες απέμειναν τις μοίρασε (1871) ο Αλ. Κουμουνδούρος.
__ Πρόβλημα των τσιφλικιών της Θεσσαλίας   Μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας (1881) οι Τούρκοι πούλησαν σε πλούσιους Έλληνες κεφαλαιούχους τα μεγάλα κτήματά τους, που τα καλλιεργούσαν ακτήμονες (κολίγοι).


__ Με εξαίρεση τη Θεσσαλία η ελληνική γεωργία στηριζόταν στο μικρό αγροτικό κλήρο. Τα κυριότερα προϊόντα που καλλιεργούνταν ήταν η σταφίδα, οι ελιές, τα καπνά και τα σιτηρά. Από τα μέσα του 19ου αιώνα η σταφίδα, κυρίως στην Πελοπόννησο, αποτελούσε μονοκαλλιέργεια.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
__ ΕΜΠΟΡΙΟ  α. Εξαγόμενα προϊόντα : σταφίδεςλάδι και άλλα αγροτικά προϊόντα
β. Εισαγόμενα προϊόντα : σιτάριυφάσματανήματα και αργότερα ξυλείαμηχανήματαάνθρακας

__ Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ ήταν σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με κέντρα την Πάτρα, τη Σύρο και αργότερα τον Πειραιά.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
__ Εθνική ΤΡΑΠΕΖΑ   Ιδρύθηκε το 1841.

__ Η ελληνική ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ αναπτύχθηκε με αργούς ρυθμούς, επειδήα. έλειπαν τα κεφάλαιαβ. έλειπαν οι πρώτες ύλες και τα καύσιμαγ. έλειπαν τα εργατικά χέριαδ. η εσωτερική αγορά ήταν μικρή & ε. τα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα ήταν φτηνά.
__ Το ελληνικό κράτος επιδίωξε, κυρίως την εποχή του Τρικούπη, τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη με έργα υποδομής.
__ Τη δεκαετία του 1870 το εξωελλαδικό ελληνικό κεφάλαιο στράφηκε στην Ελλάδα επειδή :  α. ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1873 και β. πρόσφερε ένα ευνοϊκό επενδυτικό πλαίσιο ο Χαρίλαος Τρικούπης.
__ Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν χαμηλότεροι σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη, αλλά ανώτεροι σε σύγκριση με τα Βαλκάνια.


v           ΚΟΙΝΩΝΙΑ 
 __ Στην ελληνική κοινωνία παρατηρείται βαθμιαία αστικοποίηση, δηλαδή ενισχύθηκε η κοινωνική θέση και ο ρόλος των αστικών στρωμάτων.
__ Οι αγρότες ήταν η πλειονότητα του πληθυσμού. Οι ακτήμονες κολίγοι της Θεσσαλίας διώκονταν και έπεφταν θύματα εκμετάλλευσης από τους Έλληνες τσιφλικάδες.
__ Τα αστικά στρώματα έπαιζαν όλο και σπουδαιότερο ρόλο.
__ Οι εργάτες εμφανίστηκαν αργά λόγω της καθυστερημένης εκβιομηχάνισης.
__ Η μετανάστευση εντάθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα κυρίως προς την Αίγυπτο και τις Η.Π.Α. . Βασικές αιτίες ήταν: α. η σταφιδική κρίση της εποχής και β. η αναζήτηση εργατικών χεριών από τις χώρες προορισμού.
__ Τα τσιφλίκια της Θεσσαλίας διανεμήθηκαν ύστερα από σκληρούς αγώνες των κολίγων (εξέγερση στο Κιλελέρ/1910).
__ Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίζεται το εργατικό κίνημα (εργατικές απεργίες, σοσιαλιστικές ιδέες, εορτασμός εργατικής πρωτομαγιάς) .

__ Την ίδια εποχή προβάλλεται και το αίτημα για εκπαίδευση των γυναικών.