Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝΟΤΗΤΑ  22η
ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
σελ. 66-68


ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ


v           ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1885 

__ Η Σερβία κερδίζει την αυτονομία της (1815) & η Ελλάδα την ανεξαρτησία της από τους Οθωμανούς (1830) ενώ η Βουλγαρία αποκτά ανεξάρτητη από το Πατριαρχείο εκκλησία (Εξαρχία / 1870).
__ Ύστερα από τις επαναστάσεις στη Βοσνία, την Ερζεγοβίνη και τη Βουλγαρία (1875-1876) και τις τουρκικές σφαγές που ακολούθησαν κηρύχτηκε ρωσοτουρκικός πόλεμος.
__ Με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878), ύστερα από τη νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο με τους Τούρκους, δημιουργήθηκε η αυτόνομη Μεγάλη Βουλγαρία.


__ Με το συνέδριο του Βερολίνου (1878) όμως, που συγκλήθηκε ύστερα από την αντίδραση της Αγγλίας και της Γερμανίας, 
§         ιδρύονταιαυτόνομη Βουλγαρία και Ανατολική Ρωμυλία υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου,
§         ανεξάρτητη Σερβία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο,
§         παραχωρούνται : στην Αυστροουγγαρία η διοίκηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ,
§         στην Αγγλία η Κύπρος.
__ Η Θεσσαλία (πλην της περιοχής της Ελασσόνας) και η επαρχία της Άρτας παραχωρούνται στην Ελλάδα (1881).
__ Ξεσπάει πόλεμος μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας (1885), επειδή η Βουλγαρία προσάρτησε την Ανατολική Ρωμυλία.

v           ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 

__ Μακεδονικό ζήτημα  Ονομάστηκε ο αγώνας για τον έλεγχο της Μακεδονίας, την οποία διεκδίκησαν Έλληνες, Βούλγαροι & Σέρβοι. Αρχικά οι διεκδικητές της Μακεδονίας προσπάθησαν να ελέγξουν την εκπαίδευση και τη θρησκευτική συνείδηση των κατοίκων .Ο αγώνας πήρε, τελικά, ένοπλη μορφή.
__ Οι Βούλγαροι δημιούργησαν την Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (1893) και την Ανώτατη Μακεδονική Επιτροπή (1895) με σκοπό αρχικά την αυτονόμηση της Μακεδονίας και στη συνέχεια την ενσωμάτωσή της στη Βουλγαρία. Το 1898 αποστέλλουν στη Μακεδονία ένοπλα σώματα κομιτατζήδων.
__ Ένοπλες ελληνικές ομάδες έφτασαν στη Μακεδονία (1896-97), για να βοηθήσουν τους κατοίκους, και συγκρούονται με τους κομιτατζήδες. Στον αγώνα αυτόν αναμείχθηκαν ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης και οι διπλωμάτες Ίων Δραγούμης και Λάμπρος Κορομηλάς. Το 1904 ο αγώνας κορυφώνεται με την αποστολή και Ελλήνων αξιωματικών. Ο Παύλος Μελάς, που σκοτώθηκε σε σύγκρουση με τους Τούρκους, αποτέλεσε την ηρωικότερη μορφή του Μακεδονικού Αγώνα.

v           ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΤΟΥΡΚΩΝ 

__ Το 1908 ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη το κίνημα των Νεοτούρκων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του οθωμανικού κράτους και την υιοθέτηση ενός φιλελεύθερου τρόπου διακυβέρνησης.
__ Οι Νεότουρκοι ανάγκασαν το Σουλτάνο να παραχωρήσει σύνταγμα και έδωσαν αμνηστία στους ένοπλους Έλληνες και Βουλγάρους, τελειώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τον Μακεδονικό Αγώνα.