Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝΟΤΗΤΑ  27η
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ (1909) σελ. 82-83



v           ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ 

__ Οικονομική πραγματικότητα → Τα οικονομικά προβλήματα του κράτους (πτώχευση, Δ.Ο.Ε.) εντάθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, η οποία περιόρισε τις ελληνικές εξαγωγές και τα εμβάσματα των μεταναστών.
__ Πολιτική πραγματικότητα → Η πολιτική αστάθεια δεν επέτρεπε στις κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν τα εθνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγείται σε ήττες (πόλεμος 1897) ή να παραμένει αδρανής μπροστά στις εξελίξεις (δράση των κομιτατζήδων στη Μακεδονία).
__ Κοινωνική πραγματικότητα → Ο λαός ήταν δυσαρεστημένος και κατηγορούσε τη μοναρχία ότι διέλυε το στράτευμα με τις συνεχείς παρεμβάσεις του διαδόχου Κωνσταντίνου καθώς και για τη στάση του ύπατου αρμοστή της Κρήτης, πρίγκιπα Γεωργίου.



v                 Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ 

__ Στρατιωτικός Σύνδεσμος → Το Μάιο του 1909 κατώτεροι αξιωματικοί, επειδή δυσφορούσαν με την κατάσταση στο στράτευμα, ίδρυσαν το Στρατιωτικό Σύνδεσμο.
__ Κίνημα στο Γουδί → Μετά από αποτυχημένες διαπραγματεύσεις πολιτικής ηγεσίας-Συνδέσμου η κυβέρνηση προσπαθεί να συλλάβει τα μέλη του Συνδέσμου. Ωστόσο, στις 15 Αυγούστου 1909 ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος με αρχηγό το συνταγματάρχη Νικόλαο Ζορμπά έκανε επανάσταση, που ονομάστηκε κίνημα στο Γουδί. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποδεχθεί τους όρους των επαναστατών.
__ Αιτήματα του Στρατιωτικού Συνδέσμου → Ο Σύνδεσμος ζητούσε: α. την αναδιοργάνωση του στρατού, με την απομάκρυνση του διαδόχου και των πριγκίπων απ’ αυτόν και με την κατάργηση της ευνοιοκρατίας, β. μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στην εκπαίδευση και στην οικονομία.


v           ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ 

__ Ο ελληνικός λαός υιοθέτησε τις θέσεις του κινήματος απαιτώντας την πάταξη της «συναλλαγής (=διαφθοράς)» και την «Ανόρθωση» του κράτους.
__ Συλλαλητήριο του Σεπτεμβρίου 1909 → Ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με τα επαγγελματικά σωματεία οργανώνουν συλλαλητήριο, που εκφράζει την υποστήριξη προς το κίνημα στο Γουδί.
__ Επειδή η κυβέρνηση Μαυρομιχάλη, που διορίστηκε από το βασιλιά Γεώργιο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, αποδείχτηκε ανεπαρκής, ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος κάλεσε στην Αθήνα ως πολιτικό της σύμβουλο τον Ελευθέριο Βενιζέλο.