Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΕΝΟΤΗΤΑ  35η
ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ   σελ. 100-101

 Κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από την Αντάντ → Μετά τη συνθηκολόγηση του σουλτάνου οι συμμαχικές δυνάμεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και ελληνικές, κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη.

 Το υπόμνημα του Βενιζέλου → Ο Βενιζέλος υπέβαλε στο συνέδριο ειρήνης του Παρισιού (1918) υπόμνημα με τις ελληνικές διεκδικήσεις (ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, Ανατολική Θράκη, Ίμβρος και Τένεδος)

 Η ουκρανική εκστρατεία → Προκειμένου οι ελληνικές διεκδικήσεις να γίνουν δεκτές ο Βενιζέλος έστειλε στρατό στην εκστρατεία της Αντάντ εναντίον των μπολσεβίκων.



 Η περιοχή της Σμύρνης παραχωρείται στους Έλληνες → Η Βρετανία υποστήριξε τα ελληνικά αιτήματα, επειδή ήθελε βοήθεια στον έλεγχο των Στενών και επειδή η παρουσία του ελληνικού στρατού θα αναχαίτιζε τις ιταλικές επιδιώξεις στην περιοχή της δυτικής Μικράς Ασίας.

 Η απόβαση των Ελλήνων στη Σμύρνη (Μάιος 1919) → Στους Έλληνες ανατέθηκε από την Αντάντ η διοίκηση της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης για 5 χρόνια.

 Οι αντιδράσεις των κατοίκων → Οι Έλληνες κάτοικοι υποδέχτηκαν τον ελληνικό στρατό με ενθουσιασμό, ενώ οι Τούρκοι αντέδρασαν αρνητικά.

 Η στάση των Ιταλών → Οι Ιταλοί δυσαρεστημένοι, επειδή και οι ίδιοι διεκδικούσαν τη Σμύρνη, ελέγχοντας την Αττάλεια υπέθαλπαν συχνά τους Τούρκους στις βιαιοπραγίες εναντίον των Ελλήνων.