Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΕΝΟΤΗΤΑ  36η
Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ    σελ. 102-103


 Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ →

Χάτι Χουμαγιούν (1856) → Οι θετικές οικονομικές προοπτικές που δημιούργησαν αυτές οι μεταρρυθμίσεις οδήγησαν πολλούς Έλληνες στο να μεταναστεύσουν στη Δυτική Μικρά Ασία.

Ελληνορθόδοξες κοινότητες → Αποτελούσαν την πλειονότητα μόνο στην πόλη της Σμύρνης. Ήταν πλούσιες και καλά οργανωμένες ενώ εκπροσωπούνταν στις οθωμανικές αρχές από τους δημογέροντες και τους αρχιερείς.

Οικονομική ακμή → Οι Έλληνες του λιμανιού της Σμύρνης και των γύρω περιοχών πλούτιζαν ασχολούμενοι με το εμπόριο, τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και τιςτραπεζικές δραστηριότητες.



Πολιτιστική ακμή → Τα πολλά ελληνικά σχολεία (Ευαγγελική Σχολή, Κεντρικό Παρθεναγωγείο), οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα τυπογραφεία φανέρωναν το επίπεδο της πολιτιστικής ζωής των Ελλήνων της περιοχής.

 Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ 

Σπουδαία εμπορικά κέντρα της περιοχής → Τραπεζούντα, Κερασούντα, Σαμψούντα

«Φροντιστήριον» της Τραπεζούντας → Το κέντρο της ελληνικής παιδείας στην περιοχή


 ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ →

Αιτίες των διωγμών του ελληνισμού (1913 & εξής) → 1. Η επικράτηση των Νεοτούρκων και η ενίσχυση του τουρκικού εθνικισμού 2. η επιδίωξη ισχυρών γερμανικών συμφερόντων να κυριαρχήσουν οικονομικά στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Μορφή των διώξεων → 1. εκτοπίσεις των Ελλήνων στην ενδοχώρα της Τουρκίας ΄΄για λόγους ασφαλείας΄΄ των παραλιακών τουρκικών πόλεων 2. οργάνωση των «ταγμάτων εργασίας» (Έλληνες άνω των 45 εργάζονταν σε εξοντωτικές συνθήκες σε λατομεία και δημόσια έργα στα βάθη της Ανατολίας όπου και συνήθως πέθαιναν από τις κακουχίες και τις στερήσεις).

 Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ →

Ίδρυση ποντοαρμενικού κράτους → Στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου εκδηλώθηκε αυτονομιστική κίνηση των Ελλήνων του Πόντου. Τελικά η συνθήκη των Σεβρών αναγνώριζε την ίδρυση ομόσπονδου ποντοαρμενικού κράτους, η ζωή του οποίου ωστόσο ήταν σύντομη.